Ajankohtaista OLKA-toiminnasta

Seija Heikkinen <seija.heikkinen@kainuunnuotta.net>

ma 19.10.2020 19.31

Jakelu: OLKA Kainuu Pajan toimijat. OLKA Paja on OLKA Kainuu -toiminnan tukiryhmä, joka mm. ideoi, suunnittele ja seuraa hankkeen toimintaa.

Syksyinen tervehdys Kainuun OLKAsta!

Valtakunnallista OLKA-viikkoa vietettiin 9.-15.10.2020. OLKA-viikolla avasimme OLKA-pisteen Kainuun uuteen sairaalaan ja vertaistuen päivän tapahtuma järjestettiin Kesäkoti Invalassa. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille! Facebookissa voi vielä päästä mukaan OLKA-viikon tunnelmaan: www.facebook.com/OLKAKainuu/

Toiminta OLKA-pisteellä jatkossa:

Teemapäivät

Jatkossa yhdistykset, yhteisöt ja sairaalan yksiköt voivat järjestää OLKA-pisteellä teemapäiviä tai tapahtumia, joissa esitellään omaa toimintaa tai kerrotaan terveyteen liittyvistä aiheista. OLKA-pisteellä voi järjestää myös valtakunnallisiin teemapäiviin liittyviä tapahtumia. SOSTEn teemapäiväkalenterista voi tarkistaa valtakunnalliset teemat ja ajankohdat: https://www.soste.fi/jarjestojen-teemapaivat/. OLKA-piste sijaitsee infon ja kahvion läheisyydessä. Lähin käynti pääovesta F1.

OLKA-pisteen teemapäiviä voi järjestää 16.11.2020 alkaen. Teemapäivän varauspyyntö tehdään tällä lomakkeella. Varauspyyntö tehdään n. kaksi (2) viikkoa ennen suunniteltua teemapäivän ajankohtaa. Huomioithan, että lomakkeella tehdään ajanvarauspyyntö. Vahvistamme ajanvarauksen viestillä.

Teemapäivän jälkeen täytetään aina palautelomake.

Tarvitsemme OLKA-pisteelle vapaaehtoisia päivystäjiä

Vapaaehtoiset toimivat OLKA-pisteen päivystäjinä. Päivystäjät kertovat mm. OLKA-toiminnasta, välittävät vertaistukipyyntöjä sekä kertovat tasapuolisesti eri yhdistysten toiminnasta. OLKA-pisteen päivystysvuoroja voi varata tällä lomakkeella. Päivystystoiminta aloitetaan 16.11.2020, ja varauksia voi jo tehdä.

Pisteen päivystysvuorojen kestot ovat 4 tuntia kerrallaan; klo 8-12, klo 12-16 ja klo 16-20 välisille ajoille. Pisteellä voi olla myös lyhyemmän ajan, mutta varaus tulee automaattisesti neljälle tunnille. OLKA-pisteellä ei tule olemaan jatkuvaa päivystystä. Pisteen materiaaleihin voi tutustua myös ilman vapaaehtoisten tai OLKAn työntekijöiden läsnäoloa.

OLKA-pisteen päivystysvuoron jälkeen täytetään aina palautelomake.

OLKA-pisteellä toimijoiden on huomioitava

Ennen OLKA-pisteen teemapäivää ja/tai päivystysvuoroa toimijoiden on käytävä läpi lyhyt verkkovalmennus (tekstiä ja videoita).

Valmennuksen aiheina ovat mm.

  • Kertaus OLKA-toiminnasta
  • Tietosuoja- ja vaitiolovelvollisuus
  • Kohtaaminen ja vuorovaikutus sairaalassa
  • Sairaalan hygieniaohjeet, ulkoasu
  • Turvallisuusohjeet ja uhkaavat tilanteet
  • Toiminnan tilastointi
  • Muut ohjeet

Verkkovalmennus valmistuu ennen ensimmäisiä teemapäiviä ja päivystysvuoroja.

Kaikkien OLKA-pisteellä toimivien täytyy käyttää kasvomaskia ohjeiden mukaisesti! Jokainen huolehtii maskin itselleen jo ennen OLKA-pisteelle saapumista. Mikäli kasvomaskia ei pysty käyttämään, täytyy henkilön siirtää toiminta OLKA-pisteellä myöhempään ajankohtaan. Seuraamme sairaalan ohjeistuksia koronatilanteesta, ja varaudumme siten myös toimintojen siirtämiseen tai perumiseen.

Ja vielä muistutuksena:

OLKA Kainuu -toiminnan info- ja keskustelutilaisuus verkossa ke 28.10.2020 klo 18–19.30.

Tilaisuus on avoin kaikille OLKA-toiminnasta kiinnostuneille! Liittymislinkki Teamsiin lähetetään ilmoittautuneille. 

Tervetuloa!

Ohjelma:

klo 18:00-18:30 OLKA-toiminta Kainuussa. Kainuun sote ja OLKA Kainuu -hanke
klo 18:30-19:00 Mitä OLKA-toiminta on? Anu Toija, asiantuntija, EJY ry
klo 19:00-19:30 keskustelua, kysymyksiä ja ajankohtaisia tiedotusasioita

Ilmoittautuminen OLKA Kainuu -toiminnan info- ja keskustelutilaisuuteen viimeistään 27.10.2020.

Hae OLKAn sairaalavapaaehtoiseksi

Vapaaehtoistoiminta kuuluu OLKA®-toimintaan ja sen tarkoituksena on antaa iloa, tukea ja toivoa sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen. Toiminta on luottamuksellista.

Vapaaehtoistoimijoiden tehtäviä ovat mm. TOIVO-vertaistukihenkilötoiminta, OLKA-pisteen päivystys sekä ILONA-palvelu (mm. juttukaveri, aula-avustaja, leikkikaveri ja esiintyjä). Vertaistukihenkilöllä on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. OLKA-pisteellä ja ILONA-palvelussa voi toimia ilman omakohtaista kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta.  

Vapaaehtoistyö ei korvaa ammattilaisten työtä eikä ota kantaa hoidollisiin asioihin, vaan toimii potilaan tukena.

Kaikki OLKAn vapaaehtoset valmennetaan tehtäväänsä. Toivo-vertaistukivalmennus järjestetään marraskuussa (kts. alla) ja ILONA-valmennus järjestetään myöhemmin, kun koronarajoitukset poistuvat, ja pääsemme toimimaan sairaalan osastoilla. OLKA-pisteen OIVA-verkkovalmennus valmistuu ennen ensimmäisiä teemapäiviä ja päivystysvuoroja.

OLKA-vapaaehtoiseksi voit hakea tällä lomakkeella (jatkuva haku). Kaikki vapaaehtoiseksi hakevat haastatellaan ennen toiminnan aloittamista.

Vielä ehtii hakea OLKAn Toivo-vertaistukikoulutukseen

Aika: 17.11.2020, 18.11.2020, 25.11.2020 ja 26.11.2020 aina klo 16:30–20.00.

Paikka: Verkkovalmennus Teamsilla.

Vertaistukihenkilöllä on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. Toivo-vertaistukivalmennus sopii niin uusille kuin kokeneillekin vertaistukijoille. Valmennus koostuu neljästä tapaamiskerrasta ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä. Valmennus on maksuton. Valmennukseen otetaan 15 henkilöä. Valmennuksen toteutuminen edellyttää vähintään 10 osallistujaa.

Tee hakemus viimeistään 2.11.2020. Saat tiedon valmennukseen pääsemisestä sähköpostitse viimeistään 6.11.2020.

Äänestä Vuoden vapaaehtoinen 2020 -palkinnon saajaa!

Kainuusta Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saajaksi on ehdolla kaksi OLKA-toiminnassa mukana olevaa henkilöä: Kaija Patronen (Kajaanin Seudun Invalidit ry) sekä Marja Hirvonen (Kainuun Aivoyhdistys ry).

Yleisöäänestys käynnistyy 1.10. ja äänestää voi 31.10. saakka. Äänestyksen päätyttyä raati valitsee palkittavan kymmenen eniten yleisöääniä saaneen ehdokkaan joukosta. Vuoden vapaaehtoinen palkitaan 4.12.2020. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.

Katso Kaijan ja Marjan esittelyt kampanjan verkkosivuilta: kansalaisareena.fi/…/vuoden-vapaaehtoinen-ehdokkaat/. Äänestyslomake löytyy täältä.

Tilaa OLKA Kainuu Uutiskirje

OLKA Kainuu Uutiskirje julkaistaan noin 4 kertaa vuodessa. Uutiskirjeen voi tilata tämän linkin kautta suoraan omaan sähköpostiin.

Tämän tiedotteen asiat ovat yhdistyksissä ja yhteisöissä vapaasti jaettavissa.

Terveisin

Seija Heikkinen

Koordinaattori, OLKA Kainuu -hanke

Puh. 050 336 6034

seija.heikkinen@kainuunnuotta.net

Facebook/OLKAKainuu

Twitter: @OlkaKainuu, @SeijaHeikkinen

Instagram: olkakainuu

#OlkaKainuu

Tilaa OLKA Kainuu uutiskirje!

Mitä OLKA-toiminta on?


Kainuun Nuotta ry.

Ilmarintie 6

87200 KAJAANI

www.kainuunnuotta.net


OLKA® Kainuu on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa Kainuun keskussairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.