Tuetut lomat 2024

Tuetut lomat ovat Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon (MTLH) tuettua lomatoimintaa, jossa Aivoliitto on yhteistyökumppani.

Loman omavastuuosuus on 25 €/vrk aikuisilta ja 17 vuotta täyttäneiltä. Alle 17-vuotiailta ei peritä omavastuuta. Matkat lomapaikoille ja takaisin kustantaa jokainen lomalainen itse. Lomiin sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhehuoneessa, kylpylähotelleissa lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö, yleinen vapaa-ajan ohjelma ja ryhmän ohjelma. Perhelomilla on järjestetty 1–4-vuotiaiden lastenhoito.

Sähköinen lomahakemus täytetään MTLH:n verkkosivuilla. Verkkosivuilta voit myös tulostaa paperisen hakukaavakkeen. Hakukaavakkeita voi pyytää myös Aivoliitosta.

Loman myöntämisperusteet

Lomatuen myöntämiseen vaikuttavat taloudelliset sekä terveydelliset ja sosiaaliset perusteet. Perustele hakemuksesi hyvin. MTLH myöntää lomat eniten tuettua vertaislomaa tarvitseville hakijoille. Kielteisestä päätöksestä ei ilmoiteta erikseen. Tuetun loman voi saada maksimissaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Lisätietoja loman myöntämisperusteista löydät MTLH:n sivuilta.

Vakuutukset

Lomalaisten on itse huolehdittava vapaa-ajan vakuutuksista. Lomalaisia ei ole järjestöjen taholta vakuutettu tapaturmien varalta.

Vertaislomat

Vertaislomien tavoitteena on, että lomalaiset virkistyvät, tapaavat toisia samassa tilanteessa olevia sekä saavat vertaistuen ja lomaohjelman kautta voimavaroja arkeen. Lomalla on mahdollisuus osallistua ohjattuihin toimintatuokioihin oman jaksamisen ja toimintakyvyn mukaisesti.

Vertaislomat toimintarajoitteisille on tarkoitettu aivoverenkiertohäiriön sairastaneille aikuisille läheisineen. Lomat soveltuvat myös pyörätuolia käyttäville ja vaikeavammaisille aikuisille. Lomakohteesta on saatavilla yleistä avustamista. Mikäli lomalainen tarvitsee henkilökohtaista apua päivittäisissä toiminnoissa, tulee hänellä olla oma avustaja mukana. Lisätietoa lomakohteen apuvälineistä ja esteettömyydestä saat lomakohteesta.

Vertaisloma aikuisille on tarkoitettu omatoimisille aikuisille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö. Lomalle voi hakea läheisen kanssa. Lomakohteesta ei ole saatavilla henkilökohtaista avustamispalvelua. Lisätietoa lomakohteen esteettömyydestä saat lomakohteesta.

Vertaisloma lapsiperheille on tarkoitettu lapsiperheille, jossa perheenjäsenellä on kehityksellinen kielihäiriö. Ohjelma sisältää perheenjäsenten yhteistä tekemistä, eri-ikäisille lapsille suunnattua toimintaa, vanhemmille suunnattua ohjelmaa sekä mahdollisuuden lapsiparkkiin perheen 1–4-vuotiaille lapsille.

Vertaislomilla on pääsääntöisesti mukana vapaaehtoinen vertaisohjaaja, ei Aivoliiton palkattua henkilöstöä.

Lisätietoja

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto, p. 010 219 3460 tai lomat@mtlh.fi.

Vuoden 2024 lomat, Lue lisää