Hyvää kesää ja tietoa toiminnasta yhdistyksessä kevät kaudelta ja tulevasta syksystä

5.6.2022


Kaunista kesäkuun alkua ja helluntaita yhdistyksen väki!

Olemme jo allakassa kääntäneet sivua kesäkuulle ja kaunis kesän vihreys ja kesäkukat alkavat olla parhaassa kukassa. Nauttikaamme tästä alkukesän vihreydestä kun sitä on joka puolella. Yhdistyksen toiminta jää melkein kokonaan nyt kesätauolle, ainoastaan toimii vertaistuki Kainuun keskussairaalan 6C ostolla ja sitten kulttuurikävelu 7.7. Kajaanin runoviikolla ja kutsu alla.

Kutsu jäsenistölle kulttuurikävelylle 7.7. klo 11.45 kokoontuminen  Kajaanin jokirantaan Eino Leino -patsaalle, jossa Kainuun Lausujien runovartti. Tämän jälkeen Runopolkukierros Kynskin sillalta Kaukametsään. Matkalla 10 runopistettä, jotka esittelevät Rami eli Raimo Reinikainen ja Marita Kaakinen.

Lopuksi kahvittelu ja jutustelu valitsemassamme markkinakadun ulkokahviossa.
Tervetuloa yhdessä kokemaan ja makustelemaan!

Kulttuurivastaava Rami
Puh. 0400 881166. lisätietoa siis Ramilta

---------------------------------------------------------------------------

Aluksi kerron teille mitä kevään aikana yhdistyksessä tapahtui. Korona vaikutti edelleen toimintaamme varsinkin alkuvuodesta mutta kuitenkin pääsimme tapaamaan kasvotustenkin noudattaen koronaohjeita.

AVH-kerhot Kajaanissa, Kuhmossa ja Sotkamossa lähtivät käyntiin helmi-maaliskuussa ja osallistujia oli vaihtelevasti 10- 15. Kerhoihin saatiin vierailijoita ja aiheita oli esimerkiksi: Unen merkityksen tärkeys,  Afasia, terveisiä Aivoliitosta ja aivotreeniä yhdessä, Kainuun OLKA:n vierailu, Kela ja tietoa laitoskuntoutuksesta, tutustuimme uutteen Kainuun keskussairaalan kuntoutusohjaajan Eila Karjalaiseen ja muistiasiat.

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 17.3.22 Joutenlammella ja osallistujia oli 18.  Yhdistyksen hallitus: puheenjohtaja Marja Hirvonen, sihteeri Sampo Kaste, varapuheenjohtajaTuula Lukkari, ulkopuolinen rahastonhoitaja Arja Laitinen ja varalla Marja Hirvonen, kulttuuritapahtumat Raimo Reinikainen, liikunta Teuvo Hirvonen, Kajaanin AVH-kerho ja Kajaanin vammaisneuvosto Rauni Heiskanen , Kuhmon AVH-kerho  Seija Heikkinen ja Irja Matero, vertaistuki ja Sotkamon neuroklubi Helena Tervonen.

Yhdistys on ollut yhtenä pilottina Aivoliiton Hyvinvoiva kovalevyhankkeessa missä tarkoitus on kouluttaa yhdistyksiin aivoterveysosaajia yhdistyksen tueksi. Yksi koulutus on pidetty Kajaanissa keväällä ja siihen osallistui 8 henkilöä Kainuusta, 3 henkilöä yhdistyksestä. Uudet koulutukset jatkuvat syksyllä ja tietoa saamme asiasta.

Neurotreeni-ryhmät 

Ryhmä on Kainuun alueellinen neuroniverkosto. Mukana ovat Kainuun Parkinson yhdistys, Kainuun Neuroyhdistys, Kainuun muistiyhdistys ja Kainuun Aivoyhdistys. 

Kainuun muistiyhdistys on Kainuun neuroverkoston vetäjä ja ohjaaja. Erinomaista että muistiyhdistys on voinut STEA:n avustuksen saajana käynnistää ja tukea tämän neurotreeni ryhmän toimintaa Kainuussa koska osallistuja yhdistykset Neutotreeni  ryhmässä toimivat vapaaehtoisvoimin ja tukea tarvitsemme vapaaehtoistyöhön ja vapaaehtoistoimijoiden jaksamiseen. Neurotreeni ryhmät ovat kokoontuneet Ylä-Kainuussa (Hyrynsalmi, Suomussalmi, Puolanka) Suomussalmella, Kuhmossa, Sotkamossa, Paltamossa (Ristijärvi ja Paltamo) ja Kajaanissa. Yhteyshenkilönä yhdistyksestä toimii Marja Hirvonen.

Kajaanin keskussairaalan vaativan kuntoutuksen osaston 6C vierailut

Koronan vuoksi vierailut päästiin aloittamaan vasta toukokuussa ja jatkuu kerran kuukaudessa vuoden loppuun ja  yhdistyksen vertaistukiryhmä huolehtii vierailut.

Tämä on toivottu vierailu 6C osastolle sekä henkilöstön että potilaiden taholta. Helena Tervonen viestitti terveiset kesäkuun vierailuista että ilolla yhdistyksen vertaistukiryhmä otettiin vastaan ja vertaistuelle on tarvetta. Helena toimii yhteyshenkilönä.

Hallitus on kokoontunut kevään aikana neljä kertaa ja yksi niistä on ollut hallituksen järjestäytymiskokous vuosikokouksen jälkeen.

Liikunta
Kuntosalivuoroja emme ole päässeet aloittamaan kevään aikana niin Onnelassa kuin KunnonSykkeessä. Boccia Kansanpirtillä Kajaanissa ja uintivuorot Kajaanin uimahallissa ovat toimineet yhdessä OmaisOivan kanssa ja muutamia henkilöitä on osallistunut yhdistyksestä. Keilaamista emme ole saaneet myöskään käyntiin.

Etäjumppa on toiminut 12.1. - 15.5.22 saakka hyvin ja parhaimpina viikkoina olemme kokoontuneet kaksi kertaa viikossa. Osallistujia jos otetaan keskiarvo niin 10 henkilöä kerta.

Tapahtumat

Unelmien liikuntapäivä 10.5. Joutenlammella, osallistujia 25. 

Päivän aloitimme Kuntoutusta kotona etäkuntoutusseminaari, etänä. Sitten Laulua ja leikkimielistä visailua. Tähän meidät johdatteli Raimo Reinikainen kulttuurin moniosaaja. Ruokailu. Arpoja myimme aamupäivän ja ruokailun jälkeen arpajaisiin ja joka arpa voittaa, näin kerrottiin ja totta se oli. Iltapäivän alussa Risto piti  mielenkiintoisen esitelmän Aivoterveydestä. Mutta pääsimme myös ulos, kaiken tämän tiedon ja hauskuuden jälkeen. Meidät ohjattiin Joutenlammella Ystävyyden kodan edustalle ja pyydettiin asettumaan rinkiin Riston ohjauksessa. Risto esitti ensimmäisenä kysymyksen muistaakseni että mitä sinulle jäi mieleen tästä päivästä, jokaiselle annettiin mahdollisuus antaa palautetta. Sitten lopuksi oli hauska pieni pehmoinen, valkoinen eläinlelu ja lelu kiersi ringissä ja muutamalla sanalla piti kuvailla lelua. Sitten pääsimme nauttimaan kodalle kahvia, pullaa ym. hyvää ja sosiaalista kanssa käymistä. Sen jälkeen toivottelimme Hyvää kotimatkaa ja alkavaa kaunista kevättä.

Kevätkauden päättäjäiset Hyvinvointi Sampo Kuhmo 30.5., osallistujia 24.

Yhdessä päätimme että muutamme bussikuljetuksen kimppakyydeiksi koska osallistujia olisi ollut bussiin liian vähän ja kimppakyydeillä pääsimme oikein hyvin.

Talon esittelyllä alkoi päivämme klo 10.30 Hyvinvointi Sammossa. Sitten olimme toivoneet ohjelmaan musiikkia ja sitä saimme kuunnella klassista musiikkia pianon säestyksellä, kevät laulut yksin laulettuna ja yhdessä laulaen. Haitarilla esitettiin myös upeasti kappale Satumaa yleisön pyynnöstä. Musiikkiesitys oli kaunis ja saimme itse kukin kulkea mielikuvissamme lapsuudesta tähän päivään. Sitten tulikin lounaan aika puolelta päivin. Ohjelma vielä jatkui lounaan jälkeen rauhallisella tuolijumpalla ja rentoutuksella mikä teki keholle että mielelle hyvää. Eihän sitä ilman iltapäiväkahvia ja pullaa lähdetty kotiin. Kotimatkalle lähdimme siinä klo 15 paikkeilla kuka kesämökille, Sotkamoon, Vuolijoelle, Kajaaniin ja kuhmolaisilla oli lyhyet matkat kotiin joskus näinkin. 

Tulevan syksyn asioita hivenen alustavasti ja jäsenkirjeessä 2/2022 tarkemmin

  1. Syksyn aloitamme ja avaamme perinteellisesti Iso-Ruuhijävellä 7.9. 
  2. Vaativan kuntoutuksen 6C käynnit jatkuvat kerran kuukaudessa. 
  3. Neurotreeniryhmät käynnistyvät eri puolella Kainuuta joka kuukausi omalla aikataulullaan.
  4. AVH-kerhot käynnistyvät, Sotkamo, Kuhmo. Kajaani ja mahdollisesti myös Ylä-Kainuu.
  5. Liikuntaryhmät alkavat: KunnonSyke, Onnela on avoin, Keilaaminen alkaa syksyllä, Boccia ja vesijumppa.
  6. Tapatumat: Aivoterveys tapahtuma tulee Kajaanin kirjastolle 11.10.22 klo 15-18.30 näin on päivä ja aika lyöty lukkoon. Työryhmä valmistelee sitä joten merkitkäähän allakoihin jo ajankohta. Lähempänä ajankohtaa lisää tietoa koska valmistelut ovat alkaneet aivan hiljattain vasta. 
  7. Pikkujoulu marras-joulukuun vaihteessa.

Nämä nyt tällä hetkellä tiedossa. Jäsenkirje 2/2022 tulee jakeluun jäsenistölle elo-syyskuun vaihteessa missä tarkemmin tietoa syksyn toiminnasta.

Nyt on aika toivottaa Hyvät Yhdistyksen jäsenet - Aurinkoista ja hyvää kesää! Nähdään ja tavataan!

Kesäterveiset ja näkemisiin!  Marja, puheenjohtajanne


Klikkaa kuvaa niin saat suuremmaksi ja samalla kuvan tiedot